Hur tar man bäst kontakt på dejtingsajter?

Den som skickar meddelanden till andra singlar kan ofta bli frustrerad, eftersom hen får så få svar. Det här beror å ena sidan på systemet, å andra sidan på en själv. Här förklarar vi hur du kan öka din svarsfrekvens drastiskt.

Du har registrerat dig, fyllt i din profil och är redan på jakt efter intressanta singlar. Du har emellertid inte fått några svar på dina meddelanden hittills...

Det kan vi åtgärda! Vi ger dig gärna lite hjälp på vägen, så att dina nästa meddelanden inte blir ett misslyckande.

Ett personligt förhållningssätt inger förtroende

Om du har hittat en intressant profil, bör du försöka bygga upp ett förtroende med den andra personen. Här fungerar det verkligen inte med ett klumpigt tillvägagångssätt; prova istället följande alternativ:

  • Visa att du värdesätter den andra partens intressen och vill veta mer om dem.
  • Presentera dig, så att den andra singeln kan föreställa sig vem hen har att göra med.
  • Var uppmärksam på den andra personens sätt att skriva. Är det enkelt och okomplicerat? Då bör också du försöka med det!

Var uppmärksam på profilens stil. Om den är kort och precist bör också du hålla dina svar korta. Om ni har samma hobbys, värderingar och attityder, är det meningsfullt att du nämner dem. Således har du möjlighet att skapa en form av förtrolighet.

Komplimanger kan ge meddelandet en viss kick!

Men var försiktig! Om en komplimang är för smörig kan den verka obehaglig. Vi har lärt oss att drabbade singlar oftast raderar sådana meddelanden direkt. Anledning: Man känner sig äcklad, för det är uppenbart att den andra personen är desperat. Därför avråder vi dig från följande typ av formuleringar:

Margareta Lund
Expert sedan 2008
Du är den vackraste kvinnan jag någonsin har sett. Dina ögon gnistrar som diamanter. Dina föräldrar måste vara tjuvar som stal stjärnor från himlen och la dem i dina ögon…

Det låter hemskt, men det hände nyligen med en av våra testare. Då låter istället detta mycket bättre:

Margareta Lund
Expert sedan 2008
Jag tycker att det är bra att vi har samma intressen. För övrigt har jag också en hund som jag går långa promenader med varje dag. Kanske har du lust att följa med på en promenad?

Kritik och klagande är inte önskvärt. Var positiv!

Ja, du har läst korrekt. Du kommer inte att tro hur ofta den typen av meddelanden skickas. Inte undra på att många besvärar sig. Vi frågar oss varför singlar utsätter sig själva för detta. För en reflektion kring beteendet, jämför vi det gärna med vardagliga situationer. Föreställ dig följande. Du är ute och går på stan och vill köpa med dig något gott från konditoriet eftersom du ska få besök senare. Om artighet och ett gott uppförande är viktigt för dig, så säger du inte detta:

Margareta Lund
Expert sedan 2008
Hörru, jag behöver tre tårtbitar, men se till att tvätta händerna först. Så som du håller på med tårtorna kan man ju få med sig bakterier hem. Och ja, du har inte hört talas om botox, va? Ta dig en titt i spegeln... jag skulle skämmas om jag såg ut sådär!!!

Tyvärr är ett gott uppförande ofta på kaffepaus när det gäller nätdejting, och singlar som klagar på allt och alla anser sig ofta ha rätt till det. Men fråga dig själv hur du vill bli behandlad. Beter du dig så som på konditoriet? I så fall bör du börja agera annorlunda!

Försök att styra samtalet i en positiv riktning. Om du sedan upptäcker att du inte gillar personen, kan du avsluta kommunikationen på ett artigt och respektfullt sätt.

Negativitet hjälper dig inte framåt i livet. Om du vill ha framgång i din vardag, behöver du ha en positiv inställning. Detta gäller även vid nätdejting. Fokusera på det du verkligen söker, så kommer det automatiskt till dig. Dessutom har lite respekt för den andra personen och några snälla ord aldrig skadat!


Margareta Lund
Margareta Lund
Margareta analyserar och följer de svenska dejtingsajterna sedan 2008. I media anses hon vara en ledande expert på ämnet. "nätdejting".