Tips för den första dejten med någon från en dejtingsajt

Du har äntligen ordnat en riktig dejt. Och nu? Vart ska vi gå? Vad ska jag ha på mig? Hur är det med säkerheten? Ska vi berätta det för dig?

Den första dejten är alltid en spännande stund. Vi kan mycket väl förstå att du är nervös. Du träffar ju trots allt en ny person som du hoppas ska bli en del av ditt liv. Kommer du att tycka om den här personen? Och vice versa?

Nu är det dags att behålla nerverna och följa några viktiga tips för den första dejten.

Var sann mot dig själv

Vi förstår att du är förväntansfull. Och du vill göra ett så bra intryck som möjligt. Försök ändå att vara sann mot dig själv, överdriv inte och berätta inga sagor. Var autentisk. Under inga omständigheter får du glömma: 

Margareta Lund
Expert sedan 2008
I de flesta fall är din dejt också förväntansfull!

Så ta det lugnt och avslappnat, för dejten kommer bara att hända. Det finns dock några saker du kan ta till dig som en "riktlinje".

En säker plats är ett måste

En offentlig plats som ett café, en restaurang eller en park är bäst för en första dejt. Det har också spridit sig att man inte ska ha en första dejt hemma.

Det bästa är att komma överens om att ta en kort promenad. Om ni kommer bra överens kan ni förlänga promenaden. Kanske finns det ett trevligt café runt hörnet? Om dejten blir en flopp kan du avsluta den snabbt.

Var punktlig

Punktlighet visar respekt för den andra personens tid. Ansträng dig för att vara på mötesplatsen i tid.

Bär vad du vill

Ta hand om ditt utseende, men försök att inte överdriva det.

Det bästa är att ha på sig sin favoritdräkt! Du kommer att känna dig bekväm i den och kan vara helt dig själv.

Bra dialog

Ställ öppna frågor och lyssna uppmärksamt. Visa intresse för din dejt och låt samtalet flyta på.

Undvik känsliga ämnen som före detta partner, politik eller religion under de första samtalen.

Om kommunikationen inte fungerar finns det en anledning till det! Om det inte finns någon naturlig konversation i slutet av dejten kan du anta att den andra personen inte har något större intresse av att ta reda på mer om dig. Tyvärr är de flesta människor alldeles för artiga för att avsluta en dejt i förtid på grund av bristande intresse. Om du själv känner dig obekväm med denna tystnad kan du ta upp det med personen i fråga eller avsluta dejten.

Sätt upp en exitstrategi för dig själv

Det är bra att ha en strategi om dejten inte går som förväntat. Du kan låta en vän veta att du kommer att höra av dig eller bestämma en tid för när dejten ska avslutas.

Var realistisk

Förvänta dig inte att din första dejt ska leda till omedelbar kärlek. Var realistisk och njut helt enkelt av upplevelsen att lära känna varandra.


Margareta Lund
Margareta Lund
Margareta analyserar och följer de svenska dejtingsajterna sedan 2008. I media anses hon vara en ledande expert på ämnet. "nätdejting".