Tips inför första dejten med någon från en dejtingsajt

Äntligen har ni bestämt er för att ses i verkligheten. Och nu? Vart ska vi gå? Hur ska jag klä mig? Hur är det med säkerheten? Det kan vi berätta för dig.

Vi kan förstå att du är både glad och nervös. När allt kommer omkring lär du känna en ny person i ditt liv. Ofta orsakar rädslan för misslyckande den största spänningen.

Som långvarig testare kan vi berätta att du bör växla ner minst tio växlar. Vi ska strax förklara varför…

Varför det är en dålig idé att inte vara dig själv...

Ja, du har snart din dejt och ja, vi tror absolut att han är den trevligaste killen någonsin. Men han ska väl också acceptera dig som du är? Lösning: Spänningen inför den okända personen leder till att vi ibland gör konstiga saker. Plötsligt vill vi vara bättre, snyggare och smartare än någonsin tidigare. Detta händer bara för att vi inte vill sluta som förlorare. Men tyvärr glömmer många:

Margareta Lund
Expert sedan 2008
Även din dejt är i de flesta fall nervös!

Föreställ dig att du kommer i full makeup, med stylat hår och uppklädd till dejten, för att sedan upptäcka att din partner är en besvikelse. På samma sätt kan det hända att din partner gillar din perfekta look så mycket att du sedan inte längre vågar gå ur den rollen. Båda är inget bra alternativ! Så ta det lugnt, för på dejten kommer allt att lösa sig naturligt. Det finns dock några saker du bör ha i åtanke, som "riktlinje".

En säker plats är ett måste

Helst en säker plats som man enkelt kan ta sig till! Under vår karriär har vi sett att många singlar har den första dejten i sitt eget hem. Det kan såklart fungera, men det kan också gå väldigt fel. När allt kommer omkring vet du aldrig vilka intentioner din dejt har. Inse att det här verkligen inte kommer att bli din första och enda dejt. Följaktligen måste du inte anstränga dig alltför mycket.

Gillar du att gå en promenad eller finns det en välbesökt park runt hörnet där du bor? Bestäm då att ses för en kort promenad. Om det sedan känns bra kan ni förlänga promenaden. Kanske till ett trevligt kafé runt hörnet? Och om dejten visar sig vara en flopp kan du snabbt avsluta den.

Klä dig bekvämt

Kvinnor köper ofta nya kläder att ha på sig på dejten, eftersom de inte hittar något som är lämpligt i garderoben. Detta är obegripligt. Naturligtvis vill alla inblandade visa sin bästa sida, men du ska inte överdriva det. Tänk på att vara dig själv. Det är mycket viktigare! För att tala klarspråk:

"Den grå musen i huset bredvid kan bli en porrskådespelerska med andra kläder. Men vill musen verkligen det, eller vill den bara vara tilltalande?"

Om dejten fyller dig med samma rädsla och du klär dig annorlunda än normalt, kan det sluta i ett dilemma. Så ha på dig det du känner dig bekväm i. Vad brukar du ha på dig till vardags? Det kan inte bli fel.

Om samtalet inte flyter på, finns det ett skäl till det

Intresset är för lågt! Naturligtvis måste man ta med i beräkningen att den ena eller andra är lite nervös i början. Men när isen bryts, borde det inte vara några problem att ha en normal konversation. Du kan fundera över några frågor i förväg och använda dig av dem om det passar situationen. När ni har hittat ett gemensamt intresse, kommer samtalet att flyta på normalt.

Men om ni mot slutet av dejten fortfarande inte har ett naturligt samtal, kan du anta att den andra personen inte är intresserad av att veta mer om dig. Tyvärr är de flesta för artiga för att avsluta en dejt för tidigt på grund av bristande intresse.

Om tystnaden gör dig obekväm, kan du ta upp det med personen eller rent av avsluta dejten.


Margareta Lund
Margareta Lund
Margareta analyserar och följer de svenska dejtingsajterna sedan 2008. I media anses hon vara en ledande expert på ämnet. "nätdejting".