Vad är det för slags människor man träffar på dejtingsajter?

Är alla medlemmar på dejtingsajter störda? Eller helt normala? Var möter jag den typ av singlar som intresserar mig? Det kan vi berätta för dig!

Faktum är att när det omkring år 2000 började med dejtingsajter, kunde man hitta många udda människor online: freaks, programmerare, losers.

Men idag har vi år 2023 - och situationen är helt förändrad:

Margareta Lund
Expert sedan 2008
Medlemmarna från alla dejtingsajter utgör tillsammans en ganska korrekt reflektion av det verkliga samhället.

Det ser man redan på, att år 2000 var det ca 2 % av singlarna som sökte på nätet och idag är det över 40 %. Alla dessa kan ju inte vara konstiga typer.

Varje dejtingsajt har sin publik

Föreställ dig dejtingsajter som nattlivet i stort: i hamnbarerna slåss sjömännen om prostituerade, i universitetskvarteren hittar du billiga studentpubar, i gamla stan festar vanliga människor - och i baren på det 5-stjärniga hotellet samlas de rika och vackra.

Ungefär så fungerar det även på dejtingsajterna: publiken är mycket varierad.

Tre frågor tar dig till dejtingsajten med rätt singlar för dig

I sökandet efter rätt dejtingsajt finns det tre enkla frågor att komma ihåg när du läser testrecensioner eller hamnar på en dejtingportals startsida:

 • Flirt eller kärlek?
  Mottot "Träffa nya människor på ett okomplicerat sätt" appellerar till andra singlar än "Hitta din livspartner".
 • För vilken målgrupp?
  Vad heter portalen? Vem är den avsedd för? "För akademiker"? Eller "För singlar över 50"? Om den är färgglad och annonserar med en bild på en tonåring, då är den snarare avsedd för unga singlar.
 • Hur är priserna?
  Priset bestämmer hur seriösa de andra singlarna du möter online är i sitt partnersökande. Och det bestämmer också från vilket samhällsskikt som medlemmarna kommer ifrån. Gratis flirtappar är mer för arbetarklassen, kontaktförmedlingar med höga priser för medel- och överklassen.

Det betyder naturligtvis inte, att alla dejtingsajter som är dyra samtidigt är bra. Men bland de stora dejtingportalerna och de du ser i reklamen, är det just på dejtingsajter med höga priser som kvinnor utsätts för mindre trakasserier från idioter och där oddsen är högre för män att få svar på e-postmeddelanden.

Hellre testa än fundera

För att hitta dejtingsajten där de rätta singlarna väntar på dig, hjälper det inte att analysera och fundera. Då är det bättre att testa ett par GRATIS:

 • Registrera dig på 2-4 dejtingsajter - först utan foto.
 • Se vad för typ av singlar från din region som är registrerade där.
 • Avvakta ett par dagar och se vem som skriver till dig.

Så kan du vara anonym, investera högst en timme och redan få en bra känsla för vilken dejtingsajt som har de bästa möjligheterna för dig, och om den har medlemmar som skulle kunna passa dig.

Och därefter tar du nästa steg:

 • Skapa en tilltalande profil med ett bra foto
 • Beställ ett flatrate-medlemskap så att du aktivt kan kommunicera med andra singlar
 • Möt singlar i verkliga livet

Hur du bäst går tillväga med detta, får du veta i guiden en bit längre ner…


Margareta Lund
Margareta Lund
Margareta analyserar och följer de svenska dejtingsajterna sedan 2008. I media anses hon vara en ledande expert på ämnet. "nätdejting".